startmotor draait niet

draadjes, lampjes
Jan1966
Berichten: 143
Lid geworden op: ma 30-08-2004, 16:15
Mijn motor is een: Suzuki Vstrom DL 1000 (2014)
Woonplaats: gemeente Hollands Kroon

startmotor draait niet

Bericht door Jan1966 »

Sinds de zomer zit ik (soms) met het volgende probleem:

Als ik het contact aanzet gaat de verlichting etc. van het dashboard aan en hoor ik de brandstofpomp draaien.
Als ik vervolgens op de startknop druk hoor ik onder het zadel het startrelais klikken, maar de startmotor gaat niet draaien.

Als ik vervolgens het contact uit en weer aanzet en het een paar keer probeer, gaat de startmotor wel draaien en slaat de motor aan.
Tot nog toe heb ik de motor elke keer wel aan de praat gekregen, maar vandaag moest ik wel erg lang klooien voordat de startmotor ging draaien.

Op advies van de motorzaak heb ik de unit waar de startknop inzit open gemaakt en met contactspray ingespoten. Dit heeft helaas niet geholpen.

Als de motor eenmaal loopt blijft hij ook lopen. Er is geen uitval tijdens het rijden.
Soms draait de startmotor bij de eerste poging.

Wie weet raad?

Mvg Jan
Suzuki Vstrom 1000 (2014), Honda Varadero 1000 (2002), Suzuki Vstrom 650 (2004),Honda Africa Twin 750 (1996), Suzuki GS 850, Kawasaki EX500 (1991), Kawasaki ZZR1100 (1990), Honda CBR600 (1990), BMW K100 (1984), Suzuki GT500 (1976)
JanF
Berichten: 133
Lid geworden op: wo 05-07-2017, 13:32
Mijn motor is een: Suzuki V-Strom DL650 2017

Re: startmotor draait niet

Bericht door JanF »

Je kunt ook het startrelais even eruit halen en ook inspuiten met contactspray , kost niets en wie weet .
Gebruikersavatar
Havado63
Berichten: 965
Lid geworden op: zo 16-06-2019, 16:41
Mijn motor is een: Suzuki V-Strom DL 650 2014 (een blauwe)
Woonplaats: Huizen

Re: startmotor draait niet

Bericht door Havado63 »

Als de startknop zou weigeren hoor je ook niets klikken onder je zadel, dus startrelais waarschijnlijk.....

Verstuurd vanaf mijn SM-A202F met Tapatalk

Gebruikersavatar
Joske
Berichten: 805
Lid geworden op: vr 24-09-2010, 08:38

Re: startmotor draait niet

Bericht door Joske »

Is je accu wel oke? Ik heb veel soortgelijke klachten gehad met een accu , die overigens een paar weken oud was :-( en dus nogmaals werd vervangen. Deze had een hoge ontlading en liep in een dag terug onder de 12V.
Nu snap ik dat ie kennelijk toch voldoende prik heeft bij jou, maar goed...you never know.
Gebruikersavatar
Dendrummer
Berichten: 556
Lid geworden op: vr 16-11-2018, 17:16
Mijn motor is een: Crf 1000 Africa Twin Dct 2018
Woonplaats: Lanaken (Belgie)

Re: startmotor draait niet

Bericht door Dendrummer »

Ik denk ook hoogstwaarschijnlijk de accu,nu dat het kouder word krijg je er problemen mee.

Greetz
Gerard
If you want to be happy ride a motorcycle
Gebruikersavatar
Piet Zahut
V-Strom 1050 berijder
Berichten: 506
Lid geworden op: wo 24-11-2010, 15:17
Mijn motor is een: 2023 Suzuki DL800DE
Woonplaats: Zwolle

Re: startmotor draait niet

Bericht door Piet Zahut »

Werkt je koppelingsschakelaar wel naar behoren? Haal het stekkertje er even uit, verbind dat door met een paperclip en probeer nog eens. Elektrische problemen oplossen is net als touwtje trekken op de kermis, je hebt 100 touwtjes maar 1 cadeautje.....
Honda CBR600F '91| Honda CBR900RR '97| Honda VTR 1000 SP1 '01| Honda CBR900RR '01| Kawasaki KLV 1000 '05| Kawasaki Z1000SX '18| Kawasaki Versys 1000 '19| Suzuki V-Strom 1050 '20| Suzuki V-Strom 1050 '21| Suzuki X-Strom 650 '04 | Kawasaki Z900 RS '22 | Suzuki DL800 DE '23 | Suzuki GSX-S1000GX '24
Jan1966
Berichten: 143
Lid geworden op: ma 30-08-2004, 16:15
Mijn motor is een: Suzuki Vstrom DL 1000 (2014)
Woonplaats: gemeente Hollands Kroon

Re: startmotor draait niet

Bericht door Jan1966 »

Bedankt voor de reacties.

De accu lijkt mij stug omdat de motor uiteindelijk (tot nog toe) altijd start. Ook gisteren nadat mijn motor een week buiten in de kou had gestaan.
Als de accu slecht zou zijn blijft het relais volgens mij klikken en zal de startmotor niet gaan draaien.

Het startrelais heb ik even bekeken. De 2 draden zitten goed vast. De stekker op het relais heb ik losgehaald en ingespoten met contactspray. Verder viel daar weinig aan te ontdekken.

De schakelaar op de koppelingshandel wordt mijn volgende check.

Wordt vervolgd.

Gr. Jan
Suzuki Vstrom 1000 (2014), Honda Varadero 1000 (2002), Suzuki Vstrom 650 (2004),Honda Africa Twin 750 (1996), Suzuki GS 850, Kawasaki EX500 (1991), Kawasaki ZZR1100 (1990), Honda CBR600 (1990), BMW K100 (1984), Suzuki GT500 (1976)
Gebruikersavatar
Havado63
Berichten: 965
Lid geworden op: zo 16-06-2019, 16:41
Mijn motor is een: Suzuki V-Strom DL 650 2014 (een blauwe)
Woonplaats: Huizen

Re: startmotor draait niet

Bericht door Havado63 »

Koppeling schakelaar was bij mij ook kaduuk maar dan hoor je verder ook niets.....
Maar als de startschakelaar de koplampen niet uitschakelt heeft de startmotor geen stroom genoeg, zeker als de accu koud/ minder is.
Maar koppeling schakelaar loshalen en doorlussen zoals boven beschreven is een optie.

Verstuurd vanaf mijn SM-A202F met Tapatalk

Jan1966
Berichten: 143
Lid geworden op: ma 30-08-2004, 16:15
Mijn motor is een: Suzuki Vstrom DL 1000 (2014)
Woonplaats: gemeente Hollands Kroon

Re: startmotor draait niet

Bericht door Jan1966 »

Koppelingsschakelaar los gehad en ingespoten.
Heeft helaas niet geholpen.

Pas na meerdere pogingen gaat de startmotor draaien en slaat de motor aan.
Daarvoor wel een draaiende pomp, klikken onder het zadel maar geen draaiende startmotor.

Ik ga een afspraak bij mijn dealer maken (Niwa) en laat de uitkomst tzt weten.

Gr. Jan
Suzuki Vstrom 1000 (2014), Honda Varadero 1000 (2002), Suzuki Vstrom 650 (2004),Honda Africa Twin 750 (1996), Suzuki GS 850, Kawasaki EX500 (1991), Kawasaki ZZR1100 (1990), Honda CBR600 (1990), BMW K100 (1984), Suzuki GT500 (1976)
Gebruikersavatar
Havado63
Berichten: 965
Lid geworden op: zo 16-06-2019, 16:41
Mijn motor is een: Suzuki V-Strom DL 650 2014 (een blauwe)
Woonplaats: Huizen

Re: startmotor draait niet

Bericht door Havado63 »

Maar gaan je koplampen uit als je start??
Lees voorgaande....succes

Verstuurd vanaf mijn SM-A202F met Tapatalk

Jan1966
Berichten: 143
Lid geworden op: ma 30-08-2004, 16:15
Mijn motor is een: Suzuki Vstrom DL 1000 (2014)
Woonplaats: gemeente Hollands Kroon

Re: startmotor draait niet

Bericht door Jan1966 »

Koplamp gaat inderdaad uit als ik op de startknop druk.

Gr. Jan
Suzuki Vstrom 1000 (2014), Honda Varadero 1000 (2002), Suzuki Vstrom 650 (2004),Honda Africa Twin 750 (1996), Suzuki GS 850, Kawasaki EX500 (1991), Kawasaki ZZR1100 (1990), Honda CBR600 (1990), BMW K100 (1984), Suzuki GT500 (1976)
Jan1966
Berichten: 143
Lid geworden op: ma 30-08-2004, 16:15
Mijn motor is een: Suzuki Vstrom DL 1000 (2014)
Woonplaats: gemeente Hollands Kroon

Re: startmotor draait niet

Bericht door Jan1966 »

Mijn motor gaat vrijdag naar Niwa.
De jongeman bij de receptiebalie kwam nog met de suggestie dat het probleem in de connectoren achter de radiator kan zitten.

Op het internet vond ik het volgende item: https://www.v-strom.co.uk/smf/index.php?topic=28361.0

Afwachten of dit bij mij de oorzaak is. Ik hou jullie op de hoogte.

Mvg Jan
Suzuki Vstrom 1000 (2014), Honda Varadero 1000 (2002), Suzuki Vstrom 650 (2004),Honda Africa Twin 750 (1996), Suzuki GS 850, Kawasaki EX500 (1991), Kawasaki ZZR1100 (1990), Honda CBR600 (1990), BMW K100 (1984), Suzuki GT500 (1976)
Gebruikersavatar
Havado63
Berichten: 965
Lid geworden op: zo 16-06-2019, 16:41
Mijn motor is een: Suzuki V-Strom DL 650 2014 (een blauwe)
Woonplaats: Huizen

Re: startmotor draait niet

Bericht door Havado63 »

Af en toe moet je dingen uit handen geven aan vakmensen.
Succes

Verstuurd vanaf mijn SM-A202F met Tapatalk

Jan1966
Berichten: 143
Lid geworden op: ma 30-08-2004, 16:15
Mijn motor is een: Suzuki Vstrom DL 1000 (2014)
Woonplaats: gemeente Hollands Kroon

Re: startmotor draait niet

Bericht door Jan1966 »

Zojuist gebeld door de motorzaak.

Men heeft alles gecontroleerd. Het enige afwijkende dat men ontdekte was iets van een "braampje" in de startmotor. Ik weet niet precies wat men daarmee bedoelt, maar na het weer in elkaar zetten van de startmotor zou het probleem zich niet meer hebben voorgedaan.

Ik ga de motor morgen ophalen en laat weten of het probleem inderdaad wegblijft.

Gr. Jan
Suzuki Vstrom 1000 (2014), Honda Varadero 1000 (2002), Suzuki Vstrom 650 (2004),Honda Africa Twin 750 (1996), Suzuki GS 850, Kawasaki EX500 (1991), Kawasaki ZZR1100 (1990), Honda CBR600 (1990), BMW K100 (1984), Suzuki GT500 (1976)
Gebruikersavatar
Joske
Berichten: 805
Lid geworden op: vr 24-09-2010, 08:38

Re: startmotor draait niet

Bericht door Joske »

:duim: Dat zou dan denk ik 1 van de goedkoopste opties zijn die voorbij zijn gekomen :wink:
Jan1966
Berichten: 143
Lid geworden op: ma 30-08-2004, 16:15
Mijn motor is een: Suzuki Vstrom DL 1000 (2014)
Woonplaats: gemeente Hollands Kroon

Re: startmotor draait niet OPGELOST

Bericht door Jan1966 »

Vanochtend de Vstrom opgehaald bij Niwa motoren.

Na controle van de startknop, startrelais en stekkers bleef het probleem zich voordoen. De startmotor ging niet draaien als op de startknop gedrukt werd.

Als laatste in de keten heeft men de startmotor open gemaakt en op 1 van de koolborstels een braam aangetroffen. Na verwijderen van de braam en weer in elkaar zetten van de startmoto startte de motor telkens gelijk bij indrukken van de startknop.

Bij het ophalen van de motor en later nog een paar keer proberen wederom een gelijk startende motor.
Had zelf niet verwacht dat het probleem daarin zou zitten.

Al met al keurig geholpen en enkel 1,5 uur arbeidsloon hoeven te betalen.

Gr. Jan
Suzuki Vstrom 1000 (2014), Honda Varadero 1000 (2002), Suzuki Vstrom 650 (2004),Honda Africa Twin 750 (1996), Suzuki GS 850, Kawasaki EX500 (1991), Kawasaki ZZR1100 (1990), Honda CBR600 (1990), BMW K100 (1984), Suzuki GT500 (1976)
Gebruikersavatar
Tulipan
DL650 berijder
Berichten: 2944
Lid geworden op: wo 18-11-2009, 17:25
Mijn motor is een: DL 650 K9 Grijs "La Burra"
Woonplaats: Tenerife

Re: startmotor draait niet

Bericht door Tulipan »

:duim: :duim:
Slimme monteur :worship:
Hasta luego
Tulipan ( Niks mogen vond ik als kind al illegaal )
Alle Toeters en Bellen
" Your studies can guide you, but experience is what teaches you "
Gebruikersavatar
Calimero
DL650 berijder
Berichten: 1492
Lid geworden op: za 12-07-2014, 22:51
Mijn motor is een: Suzuki V-Strom DL 650 L3 (2013)
Woonplaats: Den Haag

Re: startmotor draait niet

Bericht door Calimero »

Mooi dat het probleem verholpen is :duim:
Vraag ik mij alleen af wat de braam veroorzaakt heeft :roll:
Groeten,
Adri
Jan1966
Berichten: 143
Lid geworden op: ma 30-08-2004, 16:15
Mijn motor is een: Suzuki Vstrom DL 1000 (2014)
Woonplaats: gemeente Hollands Kroon

Re: startmotor draait niet

Bericht door Jan1966 »

Daar heb je wel een punt. Ik heb geen idee.

Bij normale slijtage zullen de koolborstels gelijkmatig afslijten lijkt mij en geen "braam" hebben.
Hopelijk blijft het probleem weg. Zo niet wordt het waarschijnlijk een nieuwe startmotor.

Gr. Jan
Suzuki Vstrom 1000 (2014), Honda Varadero 1000 (2002), Suzuki Vstrom 650 (2004),Honda Africa Twin 750 (1996), Suzuki GS 850, Kawasaki EX500 (1991), Kawasaki ZZR1100 (1990), Honda CBR600 (1990), BMW K100 (1984), Suzuki GT500 (1976)
Gebruikersavatar
Iron Horse
Forum-moderator - Ex DL650 berijder
Berichten: 7525
Lid geworden op: vr 27-08-2004, 13:08
Mijn motor is een: Geen meer.
Woonplaats: Gendringen (Achterhoek)

Re: startmotor draait niet

Bericht door Iron Horse »

Of eerst nieuwe koolborstels, dat lijkt me goedkoper.
:-)} Groeten, Rob. :bye:
Quote/citeer teksten alleen als het echt nodig is. Klik om te reageren op Plaats Reactie.

Kijk hier eens voor tips over quoten/citeren, antwoorden.
Jan1966
Berichten: 143
Lid geworden op: ma 30-08-2004, 16:15
Mijn motor is een: Suzuki Vstrom DL 1000 (2014)
Woonplaats: gemeente Hollands Kroon

Re: startmotor draait niet

Bericht door Jan1966 »

Had na de reparatie niet meer gereden.
Gisterenmiddag de Vstrom weer even uit de garage gehaald om een stukje te gaan rijden.
Druk op de startknop en gelijk starten. Ik blij.

Gr. Jan
Suzuki Vstrom 1000 (2014), Honda Varadero 1000 (2002), Suzuki Vstrom 650 (2004),Honda Africa Twin 750 (1996), Suzuki GS 850, Kawasaki EX500 (1991), Kawasaki ZZR1100 (1990), Honda CBR600 (1990), BMW K100 (1984), Suzuki GT500 (1976)
Gebruikersavatar
Calimero
DL650 berijder
Berichten: 1492
Lid geworden op: za 12-07-2014, 22:51
Mijn motor is een: Suzuki V-Strom DL 650 L3 (2013)
Woonplaats: Den Haag

Re: startmotor draait niet

Bericht door Calimero »

Een blije Jan, daar houden wij van :duim:
Groeten,
Adri
Den1000t
Berichten: 51
Lid geworden op: do 21-12-2017, 21:21
Mijn motor is een: Suzuki vstrom 650 (2019)
Woonplaats: Huldenberg

Re: startmotor draait niet

Bericht door Den1000t »

Hallo,

Ik heb juist hetzelfde probleem nu.
Dus bij u was het een braam aan 1 van de kooltjes dan?

Ik ga het is bekijken
Gebruikersavatar
Frits Bos
Berichten: 257
Lid geworden op: wo 20-07-2022, 22:02
Mijn motor is een: Suzuki V-Strom DL 650 Bj 2004 V-Strom 1000 bj 2003
Woonplaats: Noorholland

Re: startmotor draait niet

Bericht door Frits Bos »

Jan

Probeer het volgende houd de startknop in gedrukt bij het starten en trek langzaam je koppeling hendel in de kans bestaat dan die dan aanslaat .

Ik had het zelfde bij me gsx 750 op die manier kwam ik er achter mits het je koppeling schakelaar is goed schoonmaken is of was bij mij de oplossing
op het messing zat wat groene aan slag borstelen of schuren heb me toen het schompes lopen zoeken :mrgreen:
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Iets teveel motoren nu en blijven komen .